Sophiapolder

Zeegezicht van Elvira van Bochove gespiegeld in de Sophiapolder bij vloed

Hendrik Ido Ambacht – Bezoekerscentrum Sophiapolder

Team: Denny Nugteren en Jelle van der Weijde

Kunstenaars: Machteld Teekens, Elvira van Bochove

Elvira van Bochove woont en werkt in Dordrecht. Zij schildert en heeft een dansschool in DOOR, de bekende broedplaats op de Voorstraat. Haar schilderwerk heeft vaak met water van doen. Haar schilderingen laten een bezielde natuur zien, met een zekere geheimzinnigheid. De Sophiapolder is bijna thuis voor haar, het terrein van haar jeugd. Zelf zegt ze:

” Het meest interessante aan de natuur vind ik het stuk dat we minder begrijpen, en waar we minder naar willen kijken. Het heftig emotionele, het eenzame, het ongecontroleerde… Het stuk dat we moeilijker kunnen accepteren als onderdeel van ons leven. Dat wat we in een andere wereld willen houden.
Door de schoonheid hiervan te ervaren wordt de angst minder. Dat is de kans dat je blik verruimt”

Op 18 en 19 mei is er de gelegenheid om een workshop schilderen te volgen met Elvira. Zie de folder.

 

Machteld Teekens woont in Hendrik Ido Ambacht. Ze houdt zich de laatste jaren bezig met keramiek. Ze ontwikkelde een visvormige vaas en laat in het bezoekerscentrum zien hoe de serie zich ontwikkelde van primitief naar beweeglijk en complex. Het laatste jaar voerde ze vele experimenten uit met rode klei en porselein, daarvoor werkte ze een maand in fort Sabina bij Willemstad. Naast beeldend werk schrijft ze poëzie en blogs en organiseerde vele projecten op het snijvlak van kunst en zingeving.

Machteld Teekens zal op vrijdagochtend 18 mei inzicht geven in het dichtersleven, tijdens een close-reading bijeenkomst om 10:00 uur in De Hoeksteen. Op vrijdagavond 18 mei om 20:00 uur vertelt ze in de Ark een verhaal met veel beeldmateriaal over ‘de kracht van symbolen’. Ook kun je aanschuiven voor een schrijfontbijt in De Ark op Pinkstermorgen van 8:00 tot 9:45 uur. Je gaat dan met een vers gedicht van  eigen hand de Pinksterdagen in.


 

 

Let op: het bezoekerscentrum is uitsluitend te bereiken via het veerbootje dat door vrijwilligers van het Zuidhollands Landschap wordt bemand. Het zal naar behoefte varen op de dagen waarop de kunstroute functioneert: woensdagmiddag 16 mei en zaterdag, zondag en maandag 19-21 mei.

Zie ook de gegevens op de website van het Zuidhollands Landschap

Top